Woordenlijst bitcoin en cryptocurrencies

Bitcoin is een geheel nieuwe manier van betalen en gaat als zodanig gepaard met termen die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. Maak je niet druk, je bent niet de enige. Hier krijg je op een eenvoudige manier termen als bit, bitcoin, lending en trading uitgelegd. Mis je nog een woord? Geef het aan en we voegen het woord toe!

Bevestiging

Bevestiging betekent dat een transactie is geverifieerd door het netwerk en (bijna) niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Transacties ontvangen een bevestiging wanneer deze in een blok zijn opgenomen en voor elk volgende blok. Eén bevestiging is behoorlijk veilig voor alledaagse transacties met lage bedragen. Voor hogere bedragen, bijvoorbeeld €1000 en hoger, zou je kunnen wachten op 6 of meer bevestigingen. Met elke bevestiging wordt het risico van terugdraaien exponentieel kleiner.

Bit

Bit is een algemene eenheid die gebruikt wordt om een sub-eenheid aan te duiden van een bitcoin – 1.000.000 bits is gelijk aan 1 bitcoin (BTC of ₿) Deze eenheid is meestal makkelijker voor het bepalen van de prijs van fooien, goederen en diensten.

Bitcoin

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, decentraal, neutraal en vrijwillig. Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitaal geld en je kunt ze dus gebruiken net zoals je dat met Euro’s of Dollars zou doen..

Bitcoin-adres

Een Bitcoin adres is als het ware je bankrekeningnummer voor bitcoins en bestaat uit een lange reeks van minimaal 26 en maximaal 35 karakters (cijfers en letters), beginnend met een 1 of 3 afhankelijk van het achterliggende (hash) format. De meest voorkomende adressen kennen een lengte van 34 karakters. Ieder Bitcoin adres wordt willekeurig gegenereerd en is uniek en openbaar. Iedereen die jouw adres heeft, kan je dus bitcoins sturen. Elk adres dient slechts één keer voor één transactie te worden gebruikt. Via Bitvavo kun je makkelijk Bitcoin, Litecoin etc kopen en meteen een wallet aanmaken.

Blok of Block

Een blok is een verzameling van transacties die moeten worden bevestigd, en een schakel in de blokketen. Gemiddeld wordt elke 10 minuten een blok toegevoegd aan de blokketen – en daarmee een pakket transacties bevestigd – door middel van mining.

Blokketen of blockchain

Zoals je hierboven kunt lezen weet je nu wat een block is, maar een blockchain is een ketting van de verschillende blokken die met elkaar zijn verbonden. Deze blokken worden aan elkaar gekoppeld en elk blok verwijst naar het blok voor hem. Deze verwijzing wordt ook wel een hash van de header van het vorige blok genoemd. Dit is in het kort hoe het in elkaar zit. We kunnen hier heel diep op ingaan maar in principe is dit voor een beginner niet van belang. Wil je als dummie meer hierover lezen, lees dan dit artikel.

BTC

BTC is een algemene eenheid die gebruikt wordt om één bitcoin (B⃦) aan te duiden.

Cryptografie

Cryptografie is de tak van wiskunde die zorgt voor wiskundig bewezen beveiliging. Winkels en banken gebruiken cryptografie om hun transacties via internet te beveiligen. In het geval van Bitcoin wordt cryptografie gebruikt om te zorgen dat niemand geld kan uitgeven uit andermans portemonnee en om te voorkomen dat iemand de integriteit van de blokketen kan aantasten. Het kan ook worden gebruikt om een portemonnee te versleutelen, zodat niemand erbij kan die het bijbehorende wachtwoord niet kent.

Digitale handtekening

Een cryptografische handtekening is een wiskundig mechanisme waarmee iemand kan aantonen dat hij of zij eigenaar is. In het geval van Bitcoin zijn een Bitcoin-portemonnee en de bijbehorende geheime sleutel(s) met wat wiskundige trucjes aan elkaar gekoppeld. Zodra de Bitcoin-software een transactie ondertekent met de gepaste geheime sleutel, kan het hele netwerk zien dat de ondertekening overeenkomt met de uitgegeven bitcoins. Er bestaat echter geen enkele manier waarop iemand anders uw geheime sleutel kan raden om met uw zuurverdiende bitcoins aan de haal te gaan.

Dubbele uitgave

Dubbele uitgaven is een vorm van fraude waarbij iemand probeert zijn bitcoins op twee of meer plekken tegelijkertijd uit te geven, voordat het systeem in de gaten heeft dat de bitcoin al is uitgegeven. De manier waarop Bitcoin-mining en de blokketen werken, zorgen ervoor dat altijd maar één van de twee transacties door kan gaan.

Geheime sleutel

Een geheime sleutel (Engels: Private Key) is een geheim stuk data waarmee u kunt bewijzen dat de bitcoins die bij een bepaald Bitcoin-adres horen van u zijn middels een cryptografische handtekening. Uw geheime sleutels zijn op uw computer opgeslagen als u een softwareportemonnee gebruikt en op externe servers bij gebruik van een webportemonnee. Geheime sleutels dienen nooit te worden onthuld, want deze stellen u in staat om bitcoins uit de aan de sleutels gekoppelde Bitcoin-portemonnees uit te geven.

Hashsnelheid

De hashsnelheid oftewel hash rate is de maat voor de totale rekenkracht van het Bitcoin-netwerk. Om veiligheidsredenen moet het Bitcoin-netwerk steeds intensieve wiskundige bewerkingen blijven uitvoeren. Als het netwerk bijvoorbeeld een hashsnelheid van 10 TH/s bereikt, betekent dat dat het 10 biljoen (ten trillion, 10.000.000.000.000) berekeningen per seconde kan maken.

Lending

Bitcoin lending staat voor het uitlenen van Bitcoins aan andere Bitcoin eigenaars. Je ontvangt hier een variabele rente over. Net zoals met “echt” kun je Bitcoins lenen of uitlenen met behulp van een Bitcoin lending netwerk. Het cruciale verschil is natuurlijk dat er geen banken aan te pas komen.

Mining

Wanneer je net begint in de cryptocurrency wereld heb je de term mining misschien wel eens voorbij horen of zien komen. Maar mining, wat is het eigenlijk? Zoals het woord het eigenlijk al aangeeft mine je een stukje cryptocurrency. In een cryptocurrency netwerk is het noodzakelijk om betalingen die worden gedaan worden gecontroleerd. Op deze manier houd je het systeem veilig en voorkom je dubbele en valse betalingen. Wanneer een betaling uiteindelijk is goedgekeurd moet dit worden vast gelegd in de blockchain. De blockchain is dus eigenlijk de online boekhouding van het hele systeem.

P2P

Een peer-to-peer-netwerk is een systeem dat zich gedraagt als een georganiseerd collectief waarin individuele systemen direct met elkaar communiceren, in plaats van via een centrale server. In het geval van Bitcoin is het netwerk zó georganiseerd, dat elke gebruiker de transacties waar hij weet van heeft uitzendt naar alle andere gebruikers. Een belangrijke eigenschap van deze inrichting: er is geen bank of andere derde partij nodig.

Portemonnee of bitcoin wallet

Bitcoins staan niet op uw computer maar zogezegd in ‘de cloud’ op het internet of in het Bitcoin netwerk. Je hebt een digitale portemonnee nodig om je Bitcoins te kunnen gebruiken, een zogenaamde wallet. Een wallet is te vergelijken met een digitale beurs waar je geld in kunt stoppen en uithalen om te betalen. Met je wallet kun je zien hoeveel Bitcoins je bezit, kun je ze overmaken of er mee betalen. Technisch bevat je wallet enkel het wachtwoord om bij je Bitcoins in het netwerk te kunnen komen. Het verstandig omgaan met je wallet is dus erg belangrijk. Net als een echte portemonnee vervang je af en toe je wallet voor een nieuwe. Dit doe je niet omdat de oude is versleten maar om veiligheidsredenen. Wachtwoorden af en toe vervangen is een goede gewoonte.